Европарламентът е получил по-малко петиции от граждани през 2010

Сградата на Европейския парламент в Страсбург

© Валентина Петрова

Сградата на Европейския парламент в Страсбург

По-малко европейци са се възползвали от правото си да подадат петиции до Европейския парламент през 2010 г. - броят им е с 14% по-малко в сравнение с 2009 г., съобщи пресслужбата на институцията. Данните са от годишния доклад на комисията по петициите на институцията, според който едва 52% от сигналите са от компетенциите на Европарламента.


Нарушения, свързани с околната среда и човешките права, са най-честият мотив европейците да се обърнат към Европарламента. Непризнаване на професионалната квалификация и искания за по-добро етикетиране на продуктите са други теми, по които гражданите на ЕС искат намесата на институцията.


Повече от половината подадени петиции засягат Испания, Европейския съюз в неговата цялост, Германия или Италия. Най-активни през изминалата година са били германци, испанци, италианци, румънци и поляци, а естонци, словенци и словаци са подали най-малко петиции.




Все повече европейци предпочитат електронния начин за подаване на петиции пред традиционната поща. Гражданите се обръщат към Европейския парламент най-често на немски и английски.



През 2012 г. влиза в сила и правото на гражданска инициатива, което ще позволи на европейските граждани да поискат промени в законодателството на ЕС, а 2013 г. е обявена за Европейска година на гражданите.

Според европейското законодателство всеки гражданин на ЕС или постоянно пребиваващо в държава-членка лице може индивидуално или чрез сдружаване с други лица да отправи петиция до Европарламента по въпрос в сферата на дейност на ЕС.


Годишният доклад на парламентарната комисия показва, че едва 52% от подадените през 2010 г. петиции отговарят на тези критерии. Някои от тях засягат въпроси, които попадат в компетенциите на националните правителства на държавите-членки. В този случай те трябва да бъдат насочвани към Европейския съд по правата на човека.