Омбудсмани поискаха да бъдат избирани пряко от гражданите

Омбудсмани поискаха да бъдат избирани пряко от гражданите

© Катя Бузник

Местни обществени посредници поискаха съдействието на националния омбудсман Константин Пенчев за иницииране на законодателни промени, които да регламентират избора на омбудсманите по общини. Местните обществени посредници и националният омбудсман участват в изнесено заседание в Пазарджик на Европейския институт на омбудсманите.


Обществените посредници настояват, след като защитават правата на гражданите, да бъдат избирани от тях, а не от политическите сили, формиращи мнозинство в дадения Общински съвет. За голяма част от омбудсманите по места непреодолимо се е оказало изискването за избор с квалицирано мнозинство. Такъв е случаят в Пазарджик, където от една година е изтекъл мандатът на местния обществен посредник Иван Димитров и се провеждат четири конкурса, но поради липса на мнозинство от над две трети от гласовете на съветниците не се избира нов омбудсман.


"Необходима е симетрия в законодателната уредба и ако националният обмудсман се избира тайно с обикновено мнозинство, то такъв трябва да бъде изборът и за местните омбудсмани. Това заяви националният омбудсман Константин Пенчев и подкрепи исканията на омбудсманите по места.




"Не е точно да се каже, че омбудсманите са зависими - тяхното съществуваме въобще зависи от местната власт", заяви Константин Пенчев. Доказателство за това е фактът, че само в 24 от общо 263 общини има избран омбудсман. Местните обществени посредници от България поискаха мбудсманът да стане задължителна институция, а не пожелателна, тъй като работата му е в интерес на гражданите и в защита на техните права.


Омбудсмани от други държави споделиха как законодателно са регламентирани правомощията им. С най-големи правомощия се оказа колегата им Армения, който задължително се произнася по даден закон и без неговото становище нормативният документ не може да влезе в сила.


Домакин на изнесеното заседание на Европейския институт на омбудсманите (ЕИО) беше омбудсманът на Пазарджик Иван Димитров. Той е единственият местен омбудсман от България, който е член на Европейския институт на омбудсманите – Инсбрук, Австрия.

Ключови думи към статията: